Daglicht auto

Daglicht voor Auto’s: Is Dat Echt Zoveel Veiliger?

De discussie over het nut en de veiligheid van daglicht voor auto’s is al decennia aan de gang. Scandinavische landen, bekend om hun lange periodes van duisternis, hebben sinds de jaren ’70 dagrijverlichting ingevoerd. Duitsland volgde met aanbevelingen in 2005. Vele studies ondersteunen het idee dat auto’s met verlichting overdag veiliger zijn, omdat ze beter zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Maar is de implementatie van dagrijverlichting echt een onverdeeld succes?

Verplichte Dagrijverlichting: Een Stap Voorwaarts in Verkeersveiligheid

Sinds 2011 is dagrijverlichting verplicht voor alle nieuwe auto’s en bestelauto’s, met een uitbreiding naar vrachtwagens en bussen in 2012. Deze verandering had als doel de zichtbaarheid van voertuigen te vergroten en daarmee de verkeersveiligheid te verbeteren. In theorie zou dit leiden tot minder ongelukken en een veiliger verkeerssituatie voor iedereen.

Het Probleem met Alleen Voorzijde Daglicht

Een onbedoeld gevolg van de initiële regelgeving was dat voertuigen aan de achterzijde niet altijd goed zichtbaar waren onder slechte weersomstandigheden. Dit omdat de dagrijverlichting zich voornamelijk op de voorzijde van het voertuig concentreerde. Gelukkig werd dit probleem erkend en vanaf 2015 werd verplicht gesteld dat daglicht automatisch zowel aan de voor- als achterzijde van het voertuig moet aangaan. Dit zou de zichtbaarheid onder alle omstandigheden moeten verbeteren.

De Uitdagingen van Naleving en Technologie

Ondanks de duidelijke voordelen, blijft de naleving van de regelgeving rond dagrijverlichting een uitdaging. Vooral op snelwegen is het duidelijk zichtbaar dat veel voertuigen in slechte weersomstandigheden niet adequaat verlicht zijn. Een gemiste kans voor de verkeersveiligheid. Bovendien hebben sommige bestuurders van elektrische auto’s de neiging om hun verlichting uit te schakelen om energie te besparen, wat de veiligheid niet ten goede komt.

 • Verplichting van dagrijverlichting sinds 2011 voor nieuwe auto’s.
 • Uitbreiding naar vrachtwagens en bussen in 2012.
 • Aanpassing in 2015 voor automatische verlichting aan voor- en achterzijde.
 • Uitdagingen in naleving en bewustzijn bij bestuurders.

De Rol van Weggebruikers in Verkeersveiligheid

Hoewel overheidsregulering cruciaal is voor het bevorderen van verkeersveiligheid, speelt het gedrag van weggebruikers een minstens zo belangrijke rol. Het besef van eigen zichtbaarheid en de impact hiervan op de veiligheid van medeweggebruikers is essentieel. In een wereld waar individualisme steeds meer de overhand neemt, is het een uitdaging om collectieve verantwoordelijkheid voor verkeersveiligheid te bevorderen.

Veiligheid in het verkeer is een gedeelde verantwoordelijkheid. Zichtbaarheid kan het verschil maken tussen een veilige reis en een ongeluk.

Conclusie: Daglicht voor Auto’s, Een Dubbelzijdig Zwaard

De invoering van verplichte dagrijverlichting voor auto’s heeft onmiskenbaar bijgedragen aan de verkeersveiligheid door de zichtbaarheid van voertuigen te vergroten. Echter, de uitdagingen rond naleving en de technische beperkingen laten zien dat er geen eenvoudige oplossingen bestaan in de complexe wereld van verkeersveiligheid. Het is een continu proces van evaluatie, aanpassing en vooral bewustwording onder weggebruikers. Veiligheid op de weg vraagt om een collectieve inspanning, waarbij elk individu een rol heeft in het beschermen van zichzelf en anderen.

De discussie over dagrijverlichting illustreert perfect hoe technologische vooruitgang en regelgeving hand in hand moeten gaan met verantwoordelijk gedrag van iedereen op de weg. De weg naar een echt veiliger verkeer is een weg die we samen bewandelen, met oog voor elkaar en voor de regels die ons beschermen.

Tip voor op vakantie

Dagrijverlichting is:

 • het hele jaar door verplicht in:
  Denemarken, Estland, Finland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Macedonië, Noorwegen, Polen, Zweden, Slovenië, Tsjechië, Hongarije, Bosnië en Herzegovina.
 • verplicht in de wintermaanden in:
  Litouwen (1 november – 1 maart), Slowakije (15 oktober – 15 maart).
 • aanbevolen in:
  Duitsland, Frankrijk, Zwitserland
 • beperkt verplicht in:
  Portugal – gewoon op de snelweg IP5 van Vilar Formoso naar Aveiro
 • verboden in:
  Griekenland (in de stad)

Goed om te weten: In sommige landen moeten chauffeurs extra lampen hebben. Dit geldt voor Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Macedonië, Slovenië, Spanje en Tsjechië.
* (Check op de site van de ANWB voor de laatste stand van zaken)

Benieuwd naar andere posts? Kijk snel verder.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *